Сирни заговезни (Прошка)(Прочка) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Простено“, „Прости“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка.
За това побързайте да поискате прошка от семейството и близките си и прекарайте една хубава празнична вечеря с любимите си хора!
At this point I'm just going with the flow.
Whatever happens, happens.
Сирни Заговезни е православен празник, който се чества седем седмици преди Велик ден. Традиционно през този ден младото семейство отива на гости на родителите си, за да поиска прошка. На трапезата задължително се слага баница със сирене, питка, мляко с ориз, яйца, бяла халва с ядки, риба и др. След гощавката се завързва халва на конец на тавана, завърта се, а децата се опитват да я хванат с уста - това е ритуалът "хамкане". Характерно още за празника е запалването на празничните огньове (Сирнишки огньове) и танците около тях, които през великденските пости са забранени. След Сирни Заговезни започват Великите пости.
Велико е да поискаш прошка и още по-велико е да простиш! Нека си простим и днес да поискаме прошка.....защото всеки греши...важното е да ce прости ! ;)))